Дистанца од 2 метри, 20 минути пауза меѓу разговорите… Еве ги правилата од протоколот за запишување првачиња

Владата на вчерашната седница го усвоила протоколот за запишување ученици во прво одделение во основните училишта. Уписите ќе се реализираат во јуни. Прочитајте ги правилата, кои ги објави министерот за образование и наука Арбер Адеми, а кои мора да ги почитуваат и родителите и вработените во училиштата. Извор-Министерство за образование…

Continue Reading

Денеска се подели помош за децата Роми вклучени во градинката „8ми Април“ во Шуто Оризари како одговор на пандемијата со COVID 19 (Видео)

      Во рамките на проектот „Зголемување на пристапот и партиципацијата на учениците Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование“ денеска се подели помош за 136 деца Роми вклучени во предучилишно образование и ран детски развој во општина Шуто Оризари. Обезбедени се 136 прехрамбени и 136 хигиенски…

Continue Reading

Ќе се дели помош за децата Роми вклучени во градинка и учениците во основното образование во општина Шуто Оризари

Во рамките на проектот „Зголемување на пристапот и партиципацијата на учениците Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование“ утре ќе се дели помош за 136 деца Роми вклучени во предучилишно образование и ран детски развој во општина Шуто Оризари. Обезбедени се прехрамбени и хигиенски пакети и школски прибор…

Continue Reading

Општинско Основно Училиште „Браќа Рамиз – Хамид“ – Шуто Оризари, Скопје запишува ученици во прво одделение во учебната 2020/2021 Година

Почитувани родители, драги наши ученици, Ве известуваме дека оваа година уписот на првачињата за учебната 2020/2021 година ќе се реализира во согласност со новонастанатата состојба, поради светската пандемија од вирусот COVID-19. Во прво одделение се запишуваат ученици кои на крајот на клендарската 2020 ќе наполнат 6 години. По исклучок, во…

Continue Reading

УНХЦР предупредува дека лицата без државјанство се под ризик да бидат изоставени во мерките против коронавирусот

УНХЦР предупредува дека лицата без државјанство се под ризик да бидат изоставени во мерките против коронавирусот УНХЦР, Агенцијата на ОН за бегалци, бара од владите низ светот итно да обрнат внимание на состојбата на милионите лица без државјанство и да ги следат препораките кои организацијата ги издаде денес, со цел…

Continue Reading

Библиотеката со играчки во општина Шуто Оризари функционира online со редовни активности за децата од предучилишна возраст и нивните родителите

Библиотеката со играчки Библиотеката со играчки во рамки на проектот ,,Зголемување на пристапот и партиципацијата на децата Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование" продолжува со online активности во домовите на децата од предучилишната компонента и во текот вондредната состојба.Во рамки на предучилишната компонента се спроведуваат редовни online…

Continue Reading

Поделена помош на 100 ромски семејства во Виница

Пакети со храна и хигиенски средства денеска добија 100 ромски семејства во населбата Блок 18 во Виница. Помошта ја поделија невладините ЧЕЛИМ и Ромски ресурсен центар, во соработка со Општина Виница. Ова е дел од проектот „Обезбедување пристојни услови за домување за ромската заедница во Општина Виница – СДХ“, финансиран…

Continue Reading

Наставата во училиштата продолжува онлајн до крајот на учебната година

Се укинува државната матура, училишната матура и завршниот испит за оваа учебна 2019/2020 година за ученици од завршните години во средните училишта. Сите ќе добијат диплома за завршено средно образование со иста важност како и во претходните години, соопшти попладнево на прес-конференција министерот за образование и наука Арбер Адеми, соопштувајќи…

Continue Reading