Ќе се дели помош за децата Роми вклучени во градинка и учениците во основното образование во општина Шуто Оризари

Во рамките на проектот „Зголемување на пристапот и партиципацијата на учениците Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование“ утре ќе се дели помош за 136 деца Роми вклучени во предучилишно образование и ран детски развој во општина Шуто Оризари. Обезбедени се прехрамбени и хигиенски пакети и школски прибор…

Continue Reading

Библиотеката со играчки во општина Шуто Оризари функционира online со редовни активности за децата од предучилишна возраст и нивните родителите

Библиотеката со играчки Библиотеката со играчки во рамки на проектот ,,Зголемување на пристапот и партиципацијата на децата Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование" продолжува со online активности во домовите на децата од предучилишната компонента и во текот вондредната состојба.Во рамки на предучилишната компонента се спроведуваат редовни online…

Continue Reading

РРЦ и НВО СОНЦЕ изготвија прирачник за ран детски развој и образование за децата од градинката ,,8ми Април”

Во рамките на проектот ,,Зголемување на пристапот и партиципацијата на децата Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование” ЗГ Ромски Ресурсен Центар во партнерска соработка со НВО СОНЦЕ изготвија прирачник за ран детски развој и образование, според кој таргетираните деца од градинката ,, 8ми Април,, од општина Шуто…

Continue Reading

Завршна конференција “Образование за сите”

Образованието е столб за иднината на Ромите во Република Македонија, беше кажано на денешната конференција за затворање на проектот „Градење на посилно граѓанско општество за поттикнување на напорите за унапредување на образовната инклузија на Ромите“. Овој проект е реализиран од Здружението за поддршка на маргинализирани групи Ромски Ресурсен Центар (РРЦ)…

Continue Reading

Република Северна Македонија прогласи вонредна состојба во државата!

Денеска претстедателот на државата Стево Пендаровски по предлог на владата на Република Северна Македонија прогласи вонредна состојба во државата. Вонредна состојба е прогласена како мерка за заштита зголемување на заштитата и спречувањето на ширењето на Корона вирусот COVID 19 помеѓу граѓаните. Времетраењето на вонредната состојба е прогласена за 30 дена…

Continue Reading

Ромскиот Образовен Фонд од Будимпешта во посета на проектот “Зголемување на пристапот и партиципацијата на деца Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование”

  На ден 05.02.2020 претставници од Ромскиот Образовен Фонд од Будимпешта реализираше состанок со проектниот тим на проектот “Зголемување на пристапот и партиципацијата на деца Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование”. За време на состанокот се разговараше за тековните и идните активности на проектот како и за…

Continue Reading

Донесени се локалните акциски планови за Ромите во општина Пробиштип

По иницијатива на општина Пробиштип во периодот на месец ноември-декември 2019 година, Ромскиот Ресурсен Центар го помогна процесот за развивање на Локални Акциони Планови (ЛАП) за Роми согласно Стратегијата за Роми за општина Пробиштип. Развиени се ЛАП-ови за Образование, Вработување, Домување и Здравство. Процесот финансиски беше поддржан од општината. На…

Continue Reading

Мерки и препораки за заштита и превенција од КОВИД-19

Почитувани, Согласно препораките на Владата на СРМ за превенција од вирусот Ковид 19, ви го пренесуваме видеото за тоа како да се заштитиме и превенираме од вирусот. Наши препораки се сите да ги почитуваме одредбите на Владата на СРМ, со цел да го спречиме ширењето на корона вирусот. Целото Видео…

Continue Reading

Околу 250 ромски семејства од Виница ќе добијат имотни листови, подобрена инфраструктура и реновирани куќи со помош на ЕУ

Домувањето на Ромите претставува клучен сегмент за обезбедување на здрав и квалитетен живот на ромската заедница. Прашањето со инфраструктурата и квалитетот на домување долго време се наметнува како агенда, но директните мерки во ромските населби се ограничени. За таа цел Ромскиот Ресурсен Центар (РРЦ) заедно со меѓународната организација CELIM од…

Continue Reading

Ромскиот Образовен Фонд од Будимпешта во посета на градинката „8ми Април“ во Шуто Оризари во рамките на проектот “Зголемување на пристапот и партиципацијата на деца Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование”

    На ден 05.02.2020 претставници од Ромскиот Образовен Фонд од Будимпешта беа во посета на ЈОУДГ 8-ми Април, во Шуто Оризари каде се спроведува проектот “Зголемување на пристапот и партиципацијата на деца Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование” Во рамки на посетата се реализираа состаноци со…

Continue Reading