Цели од Стратегијата за Ромите во Македонија од 2012 до 2020

Министерството за труд и социјална политика во соработка со националниот координатор на Декадата и Стратегијата за Роми веќе има предвидено Министерството за труд и социјална политика во соработка со националниот координатор на Декадата и Стратегијата за Роми веќе има предвидено за периодот од 2012 до 2020 година. „Да се зголеми бројот…

Continue Reading

Учениците Роми сѐ уште наидуваат на социјални и правни кочници во образовниот процес

Прескокнувањето на предучилишното образование, ниското образовно ниво на родителите и на социоекономскиот статус, слабото познавање на македонскиот јазик, но и нередовноста во училиштето се главните фактори што негативно влијаат на вклученоста на учениците Роми во образованието. Состојбата навидум мрда напред, но многумина од државава треба да го „загреат“ столчето за…

Continue Reading

Проект „Туторска поддршка на ученици Роми кои учат во ll, lll и lV – то одделение во ОУ „Браќа Рамиз и Хамид“

На 18.02.2015 во рамки на проектот "Туторска подршка на ученици Роми кои учат во II, III и IV-то одделение во ОУ. Браќа Рамиз и Хамид-Шуто Оризари", за време на реализацијата на еден од планираните туторски часови, бевме посетени од страна на Ромската редакција во рамки на Македонската телевизија МРТВ 2.Во…

Continue Reading