Соопштение за јавноста од страна на Skopje1.mk за проектот Обезбедување за пристојни услови за домување за ромската заедница во Виница-SDH

Започна првата фаза на реконструкција и реновирање на куќи на најзагрозените ромски семејства во виничката населба Блок 18. Во оваа фаза ќе се реконструираат и реновираат 11 од вкупно 22 предвидени, кои се оценети како куќи со најлоши и штетни услови за живеење. Реконструкцијата и реновирањето на куќите е дел…

Continue Reading

Таблети за ученици Роми вклучени во основното училиште „Браќа Рамиз и Хамид” во Шуто Оризари

Скопје, 3 јуни 2020 () – Во рамки на проектот „Зголемување на пристапот и партиципацијата на учениците Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование“ денеска се додели помош за 93 ученици Роми од второ и трето одделение кои се дел од програмата за туторска поддршка во Шуто Оризари. Обезбедени…

Continue Reading

Поддршка за децата Роми од предшколска возраст и основно образование

Училишен пробор,таблети,храна и хигиенски средсвта за децата Роми од предшколска возраст и основно образование.Невладината ,,Сонце” во соработка со своите стратешки партнери Ромски ресурсен центар -РРЦ и Ромски образовен фонд,ја обезбедува оваа подршка за дечињата на кои помошта им е најпотребна во овој период. Проектот се имплементира веќе две години во…

Continue Reading

Адеми: Учениците ќе учат од дома до 10 јуни, матурантите се ослободуваат од полагање матура

Учениците од основните и средните училишта ќе ја продолжат наставата со далечинско учење до 10 јуни, односно нема да се вратат во училишните клупи, додека матурантите оваа година ќе бидат ослободени од полагањето завршен испит и ќе можат со дипломата издадена за завршено средно образование да се запишат на некоја…

Continue Reading

Проект „Обезбедување на пристојни услови за домување на ромската заедница во општина Виница“

Здружението за поддршка на маргинализирани заедници – Ромски Ресурсен Центар (РРЦ) во соработка со CELIM (Centro Laici Italiani per le Missioni) од Италија, Милано и општина Виница  од Ноември 2019 година почнаа со имплементација на проектот „Обезбедување на пристојни услови за домување за ромската заедница во општина Виница – СДХ“.…

Continue Reading

Втора година од имплементацијата на проектот ,,Зголемување на пристапот и партиципацијата на децата Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование” имплементиран од страна на РРЦ во партнерство со АДРР-Сонце финансиран од Европската Унија

Во тек е втората година од имплементацијата на проектот ,,Зголемување на пристапот и партиципацијата на децата Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование” имплементиран од страна на Ромскиот Ресурсен Центар во партнерство со Асоцијација за Демократски Развој на Ромите – Сонце, финансиран од Европската Унија , а е…

Continue Reading

Децата од градинката ,, 8ми Април ” ја гледаа претставата ,,СОНУВАМЕ МЕНУВАМЕ,, во МНТ

На 26.12.2019 децата од градинката ЈОУДГ ,, 8ми Април ” од општина Шуто Оризари го посетија Maкедонскот Народен Тетар и присутвуваа на претставата ,, СОНУВАМЕ МЕНУВАМЕ,, и 5+ бенд во рамки на пректот “Зголемување на пристапот и партиципацијата на децата Роми до квалитетен ран детски развој и основно образование”. Проектот…

Continue Reading

Трети декември меѓународен ден на лица со посебни потреби

ТРЕТИ ДЕКЕМВРИ СЕ ОДБЕЛЕЖУВА КАКО МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ. Но не е доволно само еден ден да им се посвети внимание на овие лица и на нивните права за еднаквост со другите. Најмалку што можеме да направиме е со својот личен пример и влијание да придонесеме за…

Continue Reading

Координативен состанок со Министерство за Образование и Наука

Координативен состанок со Министерство за Образование и Наука и локалните партнери во рамки на проектот “Туторска поддршка на ученици Роми кои учат во оснвното образование во Р.Македонија” Управата за развој и унапредување на образованието на заедниците при МОН во соработка со Ромскиот Ресурсен Центар во рамки на проектот “Туторска поддршка…

Continue Reading

Едукативна работилница – Закон за здравствено осигурување

Едукативна работилница – Закон за здравствено осигурување На ден 05.06.2015 година (петок) во просториите на РРЦ  се одржа 3-та едукативна работилница ,дел од проектот Право на здравје-нудење на Параправна помош на населението на општина Ш.Оризари на Тема : ” Закон за здравствено осигурување-измени и дополнувања”. На Едукативната работилница беа поканети…

Continue Reading