Новости

August 9, 2023ТековниВо рамките на проектот „Ромскиот граѓански сектор за пристап кон ЕУ“, Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје објавува јавен повик за избор на тренер за испорачување на тренинзи за јакнење на капацитетите на невладините организации. Деталите за повикот може да ги најдете во самиот повик кој е прикачен подолу на следниот… [...]
March 9, 2023НовостиПрограмскиот Директор на Ромскиот Ресурсен Центар, Себихан Демировски, имаше свое обраќање во рамките на ромската редакција Бијандипе во МРТВ. Себихан Демировски во своето излагање го презентираше проектот “Обезбедување на пристојни услови за домување за ромските семејства во општина Прилеп“ кој е финансиран од Европската Унија. Голема благодарност до екипата на… [...]
February 18, 2023Настани / НовостиНа 06.02.2023 година, по покана од страна Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, програмскиот директор на Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје Себихан Демировски, имаше излагање за  примената и спроведувањето на Законот за неевидентираните лица во матичната книга на родени. Како став на Ромскиот Ресурсен Центар во однос на… [...]
October 30, 2022Рома плусВо рамките на проектот „Зајакнување на писменоста и математичките вештини кај возрасните Роми – Рома плус“ е изготвен и четвртиот билтен. Четвртиот билтен содржи информации за реализацијата на завршниот настан на проектот кој се оддржа во Скопје на 26 октомври 2022 година. Во рамките на проектот се предвидени вкупно четири… [...]
October 26, 2022Рома плусДенес Ромскиот Ресурсен Центар го организираше завршниот и мултиплифициран настан од проектот РОМА плус. Целта на настанот беше презентирање на проектните активности, резултатите и достигнувањата пред претставниците од националните и локалните институции, партнерите, граѓанските организации, едукаторите и експерти кои работат со возрасни Роми, претставници од ромската заедница итн. Вкупно 47… [...]
August 10, 2022Рома плусВо рамките на проектот „Зајакнување на писменоста и математичките вештини кај возрасните Роми – Рома плус“ е изготвен и третиот билтен. Третиот билтен содржи информации за реализацијата на заедничкиот 5 дневен тренинг на партнерите кој се организираше во Скопје во периодот од од 11 до 15 јули 2022 година во… [...]
Визија

Ромски Ресурсен Центар е самостојна стручна организација со цел да придонесе за развој на заедницата и за европската интеграција на Република Македонија.

Мисија

РРЦ е невладина и непрофитна организација со целосно развиени човечки ресурси која има постигнато самоодржливост која придонесува за мултиетничко и транспарентно општество, социјална вклученост на маргинализираните групи и родовата еднаквост, подобрување на личните капацитети на млади и промоција на РРЦ како фасцилитатор и испорачувач  на консултантски услуги на владини и невладини организации и бизнис секторот.

Едукација и личен развој

Новогодишната треска и празничната атмосфера се чувствува. Секој празник иста песна, а посебно овој период, предновогодишниот. Во Македонија за жал
Сите зборуваат за некаква глобализација.  „Светот се глобализира...светот е едно глобално село...глобализацијата била ова, значела тоа...итн“, но воопшто не сме
Дали и колку ризикувате? Ризикот генерално се сфаќа во негативна смисла. Кога се мисли на ризик, се мисли на опасност,
Да не звучи клише, но „Знаењето, стварно е моќ“. Денес, во време на целосна, глобална поврзаност и лесна достапност на

Донатори и партнери

[logoshowcase]