Родителите им купуваат погрешни играчки на децата

Мојот син постојано зборува за својата торба со играчки. Пред неколку години кога беше мал и логопед дојде во нашиот дом, тој чекаше трпеливо додека таа земаше една по една играчка и ги користеше за да му помогне во градењето јазични вештини. Анксиозно сакаше да го зајакне напредокот, а јас ја гледав нејзината работа и ги запишав имињата на нејзините „алатки“. Потоа ќе влезев во продавница за играчки и речиси секогаш излегував со празни раце.

Продавниците за играчки изгледа се најлошото место за купување играчки. Едукативната нота е уште повознемирувачка бидејќи продавницата е преполна со играчки на батерии, со звуци, касети и слично. Она што треба да го разберат во продавниците за играчки (и родителите) е дека за еден производ да биде ефективна алатка за учење, детето треба да може да ја користи за да поттикне прашања и да се обиде да ги одговори. Сепак, во случај на едукативните играчки, машината е онаа што ги одговара прашањата.

Играта на родителите, исто така, треба да се промени. За почеток, треба да седнат на подот. Премногу често родителите ги користат играчките како бејбиситери. Ги седнуваат децата на подот со играчките, а тие одат да ги завршат другите обврски низ домот. Очекуваат играчката да го заведе детето до тој степен што тоа ќе биде целосно посветено на играта. „Не може да ја остави играчката“, знаат да речат родителите за да опишат некоја успешна играчка. Во ред е децата да бидат воодушевени од некоја играчка, но ако сакаме играчките да бидат и едукативни за децата, тогаш и родителите треба да се вклучат. Треба да играме со децата – толку е едноставно. Од основно значење е да играме правилно. За општеството. За економијата. За конкуренцијата. За работната средина.

Ран мултитаскинг

Наместо да го фокусираат целото свое внимание на машините што зборуваат, децата треба всушност да вежбаат таканаречени вештини за заедничко внимание. Овие вештини директно влијаат врз нивната способност да учат на училиште, да зборуваат на состанок, да наоѓаат смисла во конфликтни мисли и гледишта. На пример, кога директорот на мојот оддел читаше извештај пред мојата група, јас размислував за извештајот. Кога ќе поставеше прашање, го насочував вниманието кон мојот претпоставен, кој почнува да го одговара прашањето. Потоа размислував за она што го кажал и исто така размислував и за она за кое размислуваат другите во врска со тоа што тој го кажал. Потоа, се сеќавам на нешто кое ми вели дека мојот претпоставен не е во право. Ги погледнувам другите колеги, кои веќе гледаат во мене. Сите го мислиме истото и комуницираме преку очите, но ниту еден од нас не кажува ни збор.

Едукативните играчки што ги објаснив не можат да му помогнат на детето да ги развие вештините на заедничко внимание. Идејата дека машината која поставува серија прашања може да научи и стимулира активност на работно место или училница е смешна. Повеќе личи на тест или шоу.

Добрата вест е што постојат многу играчки и игри кои се одлични по ова прашање. И постојат уште работи кои родителите може да ги направат – дури и без овие алатки. Кога му читав на синот, никогаш не ја дискутирав книгата со него. Кога му купував играчки, ќе ги оставев пред него и ќе заминев сметајќи дека мојот дел од задачата е завршен. Ако син ми имаше проблем со играчките, често му велев дека некој на негова возраст треба да може да го реши проблемот, иако на пакувањето пишува за која одредена возраст  е наменета играчката.

Играчките не се како нас

Со помош на терапевт за говор и други терапевти кои ги запознав научив дека најдобрите места за купување добри играчки се во специјализирани продавници кои содржат терапевтски продукти. Што значи тоа? Се мисли на играчки чиј фокус е на она што детето може да го направи, а не обратно (играчката да го направи). Ако ги земеме коцките како пример за играчка, ќе видиме дека тие се наменети за конструктивна игра, за деца на возраст од 3 до 6 години. Во продавниците има низа вакви играчки, но со додатоци кои на детето му го оттргнуваат вниманието. Сакаме да ги охрабриме децата да ги редат коцките за да развијат сила во нивните рамена и мускули на рацете. Колку повеќе градат, толку повеќе ќе ја разбираат силата на гравитацијата и структурниот интегритет. Исто така, важно е да редат коцки за да научат дека треба да направат и да создадат нешто.

Не прашувајте што може играчките да направат за вас

Како родители, погрешно започнуваме со најнапредната активност што може да се спроведе со играчката и не им дозволуваме на децата да ги истражуваат своите играчки интуитивно. Тоа е голема грешка. Родителите треба да го направат она што логопедот го направи со мојот син. Седна со него на подот и го вклучи. Никогаш не го вознемири со премногу играчки. Моделираше добар говор преку поминување време со него и опишувајќи го она што го правеа. Обезбеди предизвици секојпат кога согледуваше дека тој е подготвен за повеќе. Најважно, беше трпелива и без предрасуди. Која и да беше неговата активност, таа никогаш не ја направи наместо него. Ако беше бавен, тогаш таа чекаше дури и кога беше малку непријатно.

Постојат многу интересни играчки што поттикнуваат на експериментирање, истражување и социјална интеракција. Играњето со родителите и пријателите со играчките може да помогне во градењето вештини за заедничко внимание. Особено ми се драги играчките со геометриски фигури, кои на децата им обезбедуваат чувство за симетрија, дознавање на формите и пропорциите, преку играта.

Како да се борите со досадата

Постојат и некои мејнстрим-играчки, на пример, лего-коцките, кои им дозволуваат на децата да направат импресивни креации и можат да ги воведат децата во светот на машините и роботиката. Понекогаш знаеме и да избегнуваме да купуваме играчки кои може секогаш да се користат, бидејќи помислуваме дека детето престанува да игра со нив кога ќе му здосади. Но, треба да го промениме мислењето во врска со ова прашање. Ако децата престанат да играат со одредена играчка, родителите може да помислат дека неуспехот е во играчката. Всушност, можно е детето да не се чувствува доволно инспирирано. И децата се луѓе и не можеме да очекуваме постојано да бидат креативни. Кога возрасните и децата не се чувствуваат инспирирано, тие сакаат да купуваат сè повеќе производи за да ја пополнат празнината – повторно и повторно.

Кога гледам дека моите деца игнорираат некои играчки, едноставно почнувам јас да играм со играчките. Не ги ни поканувам моите деца да ми се придружат – но тие секогаш го прават тоа. Ќе седнат до мене и ќе ми речат: „Мамо, погледни што направив!“ Инспирацијата се враќа, без никакво насочување. Сè што треба да направам е да седнам и да играм. Функционира секојпат.

Автор: Џен Чои