Локалното Акциско Јадро за општина Шуто Оризари предводено од Ромскиот Ресурсен Центар ја организираше првата средба на лидерската група од општина Шуто Оризари

Локалното Акциско Јадро за општина Шуто Оризари предводено од Ромскиот Ресурсен Центар na 28 мај 2024година  ја организираше првата средба на лидерската група од општина Шуто Оризари. Шуто Оризари продолжува посветено да работи на активностите за здружување на заедницата и поттикнување на поголема организираност и заедничко делување. Ова се потврди…

Continue Reading

Генералниот менаџер на РРЦ ја најави донаторската акција во ромската редакција „Бијандипе“ во МРТ4

Генералниот менаџер на Ромскиот Ресурсен Центар, Себихан Демировски, ја најави донаторската акција која се организира во рамките на проектот „Здружи се за заедницата“ кој е имплементиран од Здружението „Конект“. Проектот е финансиран од УСАИД. Донаторската акција ќе се реализира во недела на 26.11.2023 во општина Шуто Оризари во новиот пазар…

Continue Reading

Донаторска акција „ТОПОЛ ДОМ ЗА СЕКОЕ ДЕТЕ!“ во рамките на Денови за донирање.

Ромскиот Ресурсен Центар се придружува на акцијата за Денови за донирање и се организираат во рамките на проектот „Здружи се за заедницата“ кој го спроведува Здружението „Конект“. Проектот финансиски е поддржан од УСАИД. РРЦ ја организира кампањата „ТОПОЛ ДОМ ЗА СЕКОЕ ДЕТЕ !“ како дел од проектот „Обезбедување на пристојни…

Continue Reading

Јавен повик за селекција на тренер за испорачување на тренинзи за јакнење на капацитетите на невладините организации

Во рамките на проектот „Ромскиот граѓански сектор за пристап кон ЕУ“, Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје објавува јавен повик за избор на тренер за испорачување на тренинзи за јакнење на капацитетите на невладините организации. Деталите за повикот може да ги најдете во самиот повик кој е прикачен подолу на следниот…

Continue Reading

Програмскиот Директор на Ромскиот Ресурсен Центар со свое излагање во ромската редакција Бијандипе

Програмскиот Директор на Ромскиот Ресурсен Центар, Себихан Демировски, имаше свое обраќање во рамките на ромската редакција Бијандипе во МРТВ. Себихан Демировски во своето излагање го презентираше проектот “Обезбедување на пристојни услови за домување за ромските семејства во општина Прилеп“ кој е финансиран од Европската Унија. Голема благодарност до екипата на…

Continue Reading

Програмскиот Директор на Ромскиот Ресурсен Центар имаше свое излагање во Собранието на Северна Македонија

На 06.02.2023 година, по покана од страна Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, програмскиот директор на Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје Себихан Демировски, имаше излагање за  примената и спроведувањето на Законот за неевидентираните лица во матичната книга на родени. Како став на Ромскиот Ресурсен Центар во однос на…

Continue Reading

Рома плус стигна до својата дестинација

Во рамките на проектот „Зајакнување на писменоста и математичките вештини кај возрасните Роми – Рома плус“ е изготвен и четвртиот билтен. Четвртиот билтен содржи информации за реализацијата на завршниот настан на проектот кој се оддржа во Скопје на 26 октомври 2022 година. Во рамките на проектот се предвидени вкупно четири…

Continue Reading

Завршен настан во рамките на Рома плус проектот

Денес Ромскиот Ресурсен Центар го организираше завршниот и мултиплифициран настан од проектот РОМА плус. Целта на настанот беше презентирање на проектните активности, резултатите и достигнувањата пред претставниците од националните и локалните институции, партнерите, граѓанските организации, едукаторите и експерти кои работат со возрасни Роми, претставници од ромската заедница итн. Вкупно 47…

Continue Reading

Изготвен е и третиот билтен во рамките на нашиот Еразмус проект „Рома плус“

Во рамките на проектот „Зајакнување на писменоста и математичките вештини кај возрасните Роми – Рома плус“ е изготвен и третиот билтен. Третиот билтен содржи информации за реализацијата на заедничкиот 5 дневен тренинг на партнерите кој се организираше во Скопје во периодот од од 11 до 15 јули 2022 година во…

Continue Reading

Жените Ромки во Прилеп учат за дигитална писменост!

Во рамките на проектот „Обезбедување на соодветни услови за живеење за ромската заедница во Прилеп – СДЛР“ се спроведува курс за дигитално описменување на жени Ромки. Оваа активност е дел од програмата за зајакнување на вештините за вработување кај жените и младите Роми. Во рамките на оваа програма се вклучени…

Continue Reading