Одговорноста на секој од нас е да обезбедиме квалитетно образование за сите деца

Во рамки на проектот ,,Градење на посилно граѓанско општество за унапредување на напорите за образовна инклузија на Ромите” беше изработено промотивно видео кое има за цел да ги прикаже проблемите со кои се соочува ромската заедница во поглед на пристапот до квалитетно образование, но исто така има за цел и…

Continue Reading

Финансирање на граѓански организации

Финансирање на граѓански организации е последната тема на обуката која се реализираше во граѓанската организација „Мултикултура“ во Тетово. На 30.08.2018 година, учесниците на обуката учеа за важноста на наоѓањето финансии, како многу важен чекор во обезбедувањето финансиска стабилност и иднина на организациите. Успешното финансирање и организирањето настани за изнаоѓање финансии,…

Continue Reading

Студентите од „Ромаверзитас“ учеа како да се пишуваат и развиват ЕУ проекти

Студентите од организацијата „Ромаверзитас“ учеа како да се пишуваат и развиват ЕУ проекти и како да се комуницира со донатори како важен чекор од одржувањето на граѓанските организации на првата обука одржана на 30 јули 2018 година во просториите на организацијата. На крајот на обуката, учесниците можеа успешно да потполнат…

Continue Reading

Еднодневна обука на тема „Развој и пишување ЕУ проекти“ во „Баирска светлина“ во Битола

На 27 јули 2018 година, во граѓанската организација „Баирска светлина“ во Битола се одржа еднодневна обука на тема “Развој и пишување ЕУ проекти“. Оваа обука е обидите да се зајакнат капацитетите на граѓанските организации во менаџирањето со проекти кои ги финансира Европската Унија. Тренингот се имплементира и преку практични чекори:…

Continue Reading

Развој и креирање на социо-образовна политика

Членови на здружението ИНИ „Иницијатива на невработени интелектуалци“ од Виница, на 13 јули годинава, учествуваа на работилницата „Развој и креирање на социо-образовна политика“. На работилницата се работеше на методологија за развој на социјална и на образовна политика, чекорите како локалните граѓански организации да бидат дел од овој процес, моделите на…

Continue Reading

Посета на Асоцијација 24 вакти од Шуто Оризари во рамки на проектот „Вклучување преку мобилизација“

Тим од двајца експерти и по еден претставник на РРЦ и на КМОП го посетија Здружението за едукација и медиумски развој на млади Роми – Асоцијација 24вакти од Шуто Оризари. Притоа, разговараа за текот на проектот „Вклучување преку мобилизација“ кој се реализира со цел да се даде придонес за зајакнување…

Continue Reading

Фатош Усаинова од РРЦ и Александар Ванчовски од КМОП гости во утринската емисија на МТВ

Фатош Усаинова од РРЦ и Александар Ванчовски од КМОП беа гости во утринската емисија на Македонската радио телевизија и го презентирaа проектот „Градење на посилно граѓанско општество за поттикнување на напорите за унапредување на образовната инклузија на Ромите“, во организација на Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје и Центар за семејно…

Continue Reading

Македонија не е земја на инклузија, туку на интеграција

Политиките за инклузивно образование, сé уште, не се на ниво на процес на инклузија, туку процес на интеграција на Ромите, е клучната порака од денешната средба на претставници на националните и на локалните институции, општини и граѓански организации во рамки на проектот „Градење на посилно граѓанско општество за поттикнување на…

Continue Reading

Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје и Центарот за семејно и детско згрижување КМОП – Атина,направија мониторинг на проектот Поддршка на ромската заедница за подобра транзиција во училиште

Двајца експерти, заедно со претставници на Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје и Центарот за семејно и детско згрижување КМОП – Атина, направија мониторинг на проектот Поддршка на ромската заедница за подобра транзиција во училиште. Овој проект го реализира Здружението на граѓани ЛИФЕСТАРТ – Растеме и учиме заедно, Битола со цел…

Continue Reading

Позитивни резултатите во делот на образованието во рамки на Декада и Стратегијата за инклузија на Роми

Декадата на Ромите и Стратегијата за инклузија на Роми во Република Македонија имаат конкретни мерки и активности што се насочени за поддршка на ромската заедница во повеќе области, како образование, домување, вработување, дискриминација, унапредување на статусот на жената Ромка…„Резултатите се огромни во делот на образование. Од почетокот на Декадата за…

Continue Reading