Македонија не е земја на инклузија, туку на интеграција

Политиките за инклузивно образование, сé уште, не се на ниво на процес на инклузија, туку процес на интеграција на Ромите, е клучната порака од денешната средба на претставници на националните и на локалните институции, општини и граѓански организации во рамки на проектот „Градење на посилно граѓанско општество за поттикнување на…

Continue Reading

Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје и Центарот за семејно и детско згрижување КМОП – Атина,направија мониторинг на проектот Поддршка на ромската заедница за подобра транзиција во училиште

Двајца експерти, заедно со претставници на Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје и Центарот за семејно и детско згрижување КМОП – Атина, направија мониторинг на проектот Поддршка на ромската заедница за подобра транзиција во училиште. Овој проект го реализира Здружението на граѓани ЛИФЕСТАРТ – Растеме и учиме заедно, Битола со цел…

Continue Reading

Позитивни резултатите во делот на образованието во рамки на Декада и Стратегијата за инклузија на Роми

Декадата на Ромите и Стратегијата за инклузија на Роми во Република Македонија имаат конкретни мерки и активности што се насочени за поддршка на ромската заедница во повеќе области, како образование, домување, вработување, дискриминација, унапредување на статусот на жената Ромка…„Резултатите се огромни во делот на образование. Од почетокот на Декадата за…

Continue Reading

Грантови за граѓански организации за образовна инклузија на децата Роми

Ромскиот ресурсен центар (РРЦ) од Скопје и Центарот за семејно и детско згрижување од Атина (КМОП) денеска ја претставија грант шемата за доделување мали грантови за локални граѓански организации што работат на инклузија на ромската заедница. Директорката на КМОП-Скопје Марија Самарџиоска потенцира дека во понеделник ќе ги објават финалните документи и…

Continue Reading

Информација за доделување на мали грантови за граѓански организации

Здружението за поддршка на маргинализирани заедници – Ромски Ресурсен Центар (РРЦ) – Скопје, од 16-ти јануари 2017 година почна со имплементација на проектот „Градење на посилно граѓанско општество за поттикнување на напорите за унапредување на образовната инклузија на Ромите“ со референтен број: IPA/2015/382038. Проектот се спроведува во партнерство со Family…

Continue Reading

Цели од Стратегијата за Ромите во Македонија од 2012 до 2020

Министерството за труд и социјална политика во соработка со националниот координатор на Декадата и Стратегијата за Роми веќе има предвидено Министерството за труд и социјална политика во соработка со националниот координатор на Декадата и Стратегијата за Роми веќе има предвидено за периодот од 2012 до 2020 година. „Да се зголеми бројот…

Continue Reading

Учениците Роми сѐ уште наидуваат на социјални и правни кочници во образовниот процес

Прескокнувањето на предучилишното образование, ниското образовно ниво на родителите и на социоекономскиот статус, слабото познавање на македонскиот јазик, но и нередовноста во училиштето се главните фактори што негативно влијаат на вклученоста на учениците Роми во образованието. Состојбата навидум мрда напред, но многумина од државава треба да го „загреат“ столчето за…

Continue Reading

Проект „Туторска поддршка на ученици Роми кои учат во ll, lll и lV – то одделение во ОУ „Браќа Рамиз и Хамид“

На 18.02.2015 во рамки на проектот "Туторска подршка на ученици Роми кои учат во II, III и IV-то одделение во ОУ. Браќа Рамиз и Хамид-Шуто Оризари", за време на реализацијата на еден од планираните туторски часови, бевме посетени од страна на Ромската редакција во рамки на Македонската телевизија МРТВ 2.Во…

Continue Reading