Локалното Акциско Јадро за општина Шуто Оризари предводено од Ромскиот Ресурсен Центар ја организираше првата средба на лидерската група од општина Шуто Оризари

Локалното Акциско Јадро за општина Шуто Оризари предводено од Ромскиот Ресурсен Центар na 28 мај 2024година  ја организираше првата средба на лидерската група од општина Шуто Оризари. Шуто Оризари продолжува посветено да работи на активностите за здружување на заедницата и поттикнување на поголема организираност и заедничко делување. Ова се потврди…

Continue Reading

Програмскиот Директор на Ромскиот Ресурсен Центар со свое излагање во ромската редакција Бијандипе

Програмскиот Директор на Ромскиот Ресурсен Центар, Себихан Демировски, имаше свое обраќање во рамките на ромската редакција Бијандипе во МРТВ. Себихан Демировски во своето излагање го презентираше проектот “Обезбедување на пристојни услови за домување за ромските семејства во општина Прилеп“ кој е финансиран од Европската Унија. Голема благодарност до екипата на…

Continue Reading

Програмскиот Директор на Ромскиот Ресурсен Центар имаше свое излагање во Собранието на Северна Македонија

На 06.02.2023 година, по покана од страна Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, програмскиот директор на Ромскиот Ресурсен Центар од Скопје Себихан Демировски, имаше излагање за  примената и спроведувањето на Законот за неевидентираните лица во матичната книга на родени. Како став на Ромскиот Ресурсен Центар во однос на…

Continue Reading

Жените Ромки во Прилеп учат за дигитална писменост!

Во рамките на проектот „Обезбедување на соодветни услови за живеење за ромската заедница во Прилеп – СДЛР“ се спроведува курс за дигитално описменување на жени Ромки. Оваа активност е дел од програмата за зајакнување на вештините за вработување кај жените и младите Роми. Во рамките на оваа програма се вклучени…

Continue Reading

Билтен 3: ПРОМА проект

Почитувани, Во рамките на проектот ПРОМА, партнерските организации го подготвија и третиот билтен кој содржи информации за добрите практики за интеграција на жената Ромка во земјите: Северна Македонија, Грција, Романија, Шпанија и Германија. Проектот е финансиран од Европската Унија преку ЕРАСМУС + програмата КА2 акција. Партнери кои го имплементираат проектот…

Continue Reading

Јавен повик за курс/обука за палијативен негувател

Проект “Подобрување на услугите во палијативната нега преку унапредување на вештините на млади Роми и нивно вработување во време на КОВИД 19″ Здружението за поддршка на маргинализирани групи „Ромски Ресурсен Центар“ – Скопје во партнерство со ЈЗУ Специјализирана болница за геријатриска и палијативна медицина „13 Ноември“ – Скопје за потребите…

Continue Reading

Обраќање на Програмскиот директор на РРЦ по повод Меѓународниот ден на Ромите 8ми Април

Почитувани, Денеска, на покана на Европратеникот Г-дин Ромео Франц, Програмскиот директор на РРЦ имаше кратко обраќање на high level конференција по повод Меѓународниот ден на Ромите која беше организирана на Европско ниво. На конференцијата свои обраќања имаа врвни функционери од Европскиот парламент, Европските институции, како и други меѓународни организации од…

Continue Reading

Проект „Унапредување на интеграцијата на жената Ромка (PROMA)“

Проектот „Унапредување на интеграцијата на жената Ромка (PROMA) се фокусира на образование на возрасните со цел да се унапреди интеграијцата на жената Ромка во нивните локални средини преку образованието. Проектот ќе се имплементира во 4 земји кои имаат значителна бројка на ромска популација (Романија, Шпанија, Грција и Северна Македонија) и…

Continue Reading

Министерката за труд и социјална политика Г-ѓа Јагода Шахпаска и Раководителот на секторот за соработка во Делегацијата на ЕУ во Скопје Г-дин Никола Бертолини денеска ја посетија општина Виница во рамките на проектот „Обезбедување на пристојни услови за домување за ромската заедница во општина Виница“

Денеска, во рамките на проектот „Обезбедување на пристојни услови за домување за ромската заедница во општина Виница“ беше остварена посета од страна на Министерката за труд и социјална политика Г-ѓа Јагода Шахпаска и Раководителот на секторот за соработка во Делегацијата на ЕУ во Скопје Г-дин Никола Бертолини. Целта на посетата…

Continue Reading

Целосна изградба на крак од улица Македонска во ромската населба во општина Виница во должина од 300 метри

Во рамките на проектот „Обезбедување на пристојни услови за домување за ромската заедница во општина Виница -СДХ“ во периодов почна да целосна изградба на крак од улица Македонска во ромската населба во општина Виница.               Покрај другите активности како што се: реконструкција на 22…

Continue Reading